Kredietcrisis: 6 redenen om niét te lenen!

Nu de kredietcrisis volop in het nieuws is, springen de lening aanbieders er bovenop.

Deze aanbieders grijpen hun kans waar en hebben een aantal maatregelen getroffen om het de potentiële klant zo aantrekkelijk, maar toch ook zo duur, mogelijk te maken.

  • Leningen worden vaak gekoppeld aan verzekeringen die tezamen worden aangeboden tegen lage rentes. Deze verzekeringen zijn echter helemaal niet nodig maar de lage rente is alleen geldig in deze combinatie. Mensen worden dus aangeraden een verzekering af te sluiten die ze niet nodig hebben.
  • Over het algemeen zijn dure aanbieders aanzienlijk duurder dan de goedkopere, kleinere aanbieders. In sommige gevallen kan dit volgens Independer wel 10% schelen.
  • Vanwege de hogere rente wordt terugbetalen ook moeilijker, omdat de inkomens over het algemeen gelijk blijven of zelfs lager worden wegens ontslag vanwege bezuinigingen en dergelijke.
  • In aanmerking komen voor een lening wordt ook moelijk gemaakt door de banken. Banken zijn nu veel voorzichtiger bij het verstrekken van leningen en moeten daarom een soort zekerheid hebben dat ze hun geld krijgen. Dit was voornamelijk ook het probleem in de VS, waar teveel leningen werden afgesloten aan mensen die ze eigenlijk niet konden betalen.
  • Doordat consumenten voorzichtiger worden en minder uitgeven, kan de economische groei afnemen. Een reactie van bedrijven hierop kan zijn, dat alles duurder wordt, waardoor er weer meer geld nodig is.
  • De huizenprijzen stijgen momenteel niet zo snel meer als voorheen, het is prijstechnisch dus aantrekkelijker om een huis te kopen dan een paar jaar geleden. De hypotheekrente is echter vrij wispelturig waardoor het afsluiten van een hypotheek met variabele rente niet verstandig is.