Geld lenen net iets duurder

Geldlenen

Niemand had het verwacht, maar geld lenen is recent iets duurder geworden bij 3 kredietverstrekkers. Wat de voorgeschiedenis is en waarom dit geen ramp hoeft te betekenen, lees je hieronder.

Renteverhoging
BNP Paribas, Findio en Interbank – nochtans bekend om hun scherpe tarieven – hebben hun rente verhoogd voor leningen vanaf €25000. Daarmee maken ze niet langer deel uit van de laagste kredietverstrekkers op de markt.

Dalende voorgeschiedenis
De stijging is opmerkelijk, want de laatste 10 jaar is de trend dalend, met een gemiddelde rente voor consumptief krediet die van 11% naar 7% gegaan is. Let op, dit zijn gemiddelden. Goedkoop lenen kan al vanaf 3,90%. De daling is te verklaren door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) die de beleidsrentes laag houdt, dit om de economie te stimuleren. Op die manier kunnen kredietverstrekkers goedkoop aan het geld geraken dat ze dan op hun beurt aan hun klanten uitlenen.
Ook de hypotheekrente is gedaald, zelfs nog sterker dan het consumptief krediet. Verklaring hiervoor is de concurrentie die voor hypotheken een stuk sterker speelt. In Nederland zijn namelijk 36 hypotheekaanbieders actief, terwijl er slechts 14 kredietverstrekkers zijn.

Lichtpuntjes
Lenen is op een ander vlak aantrekkelijker geworden. De maximale leeftijd waarop je een lening kunt afsluiten, is gemiddeld hoger geworden bij een consumptief krediet en bij sommige kredietverstrekkers mag je aflossen over een langere periode, waardoor je minder per maand hoeft te betalen.

Stel je gaat je huis verbouwen, vooraf is het moeilijk in te schatten hoeveel geld je uiteindelijk nodig zult hebben. Een doorlopend krediet is in dat geval ideaal: je leent een bedrag en mag bijlenen mocht het niet genoeg zijn. Dit in tegenstelling tot een persoonlijke lening, waarbij je eenmalig een bedrag leent.

Tijd voor actie?
Wil je geld lenen voor een woning, auto of boot of wil je gewoon wat extra financiële ademruimte? Dan is het nu het moment om een lening af te sluiten. Zo ben je een toekomstige rentestijging voor. Een handige tool om je daarbij te helpen is overstappen.nl/geld-lenen/
Op deze site kan je onafhankelijk leningen met elkaar vergelijken en de lening kiezen die het best aangepast is aan jouw persoonlijke wensen en situatie.