Energieaudit

Een energie audit is een soort analyse die weergeeft wat het volledige verbruik is van je huishouden in de woning waar je op dat moment in woont. Het is dus zeer zeker interessant om eens een audit te laten doen voor je woning. Dit kun je het beste laten doen door een specialist van je energieleverancier.

Wat je wilt bereiken met een energie audit is met name het in kaart brengen van het totale energie verbruik van je gezin en hoe je hier eventueel op kunt besparen. De audit meet alles volledig door en berekent ook de mogelijkheden, kosten, voordelen en nadelen van de installatie van woningisolatie, verwarming, zonne-energie en andere duurzame investeringen. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om bij de audit de ventilatie na te laten gaan. Zo kun je in de zomer het huis van binnen aangenamer maken en in de winter besparen op de stook kosten. Ventilatie kan namelijk een hoop verwarmingskosten schelen.

Wanneer een investering financieel goed te doen is kun je de energiebesparingen die nodig blijken vanuit de energie audit direct laten uitvoeren. Om er zeker van te zijn dat alle punten waar op bespaard kunnen worden goed worden uitgevoerd. Kun je het beste de technische informatie goed doorlezen, die tevens wordt aangeleverd bij het opmaken van een energie audit. Het geeft een goed inzicht in je verbruik en je leert bewuster om te gaan met het verbruik en het besparen van energie. Je kunt daarnaast ongeveer de helft van de kosten gemaakt voor de energie audit verhalen op de belastingdienst. 40% van alle kosten vermeld op de factuur kun je terugvorderen. Een energie audit uit laten voeren geeft je dus het voordeel dat je meer komt te weten over energie en het verbruik van je gezin. Hoe je met die informatie om kunt springen en kost het je niet de volle pond. Om voor de aftrek van 40% op het factuurbedrag in aanmerking te komen dien je een kopie van de factuur en de fiscale attest te voegen bij je uiteindelijke belasting aangifte.

Je kunt vrijblijvend bij je energieleverancier meer informatie aanvragen over een energie audit. Tegenwoordig kun je die informatie ook aanvragen via internet en kun je je leverancier ook vragen je vrijblijvend terug te bellen. Zo kun je nog eens overwegen wat een audit kost bij je leverancier en kun je dan bepalen of je hier aan toe bent. Het bespreken van een energie audit kun je dan middels een formulier of per telefoon aanvragen.

Ook handig als je er over na aan het denken bent om op zoek te gaan naar een goedkopere energielevrerancier. Een andere leverancier heeft vaak andere gedachten over hoe energie te besparen.